Vodafone anunta finalizarea primului pilot comercial NB-IoT

Vodafone, Huawei si u-blox au incheiat implementarea unui pilot comercial bazat pe (pre-)standardul NB-IoT (Narrowband Internet of Things). Vodafone re-confirma astfel leadershipul pentru domeniile M2M, IoT si Smart City.

NB-IoT este o noua tehnologie LPWA (Low Power Wide Area) care utilizeaza retelele mobile existente (spectrul licentiat deja alocat) pentru conectarea obiectelor/ IoT.

Solutia Huawei a fost integrata cu succes in reteaua Vodafone Spania si a permis trimiterea primului mesaj conform pre-standardului NB-IoT catre un modul u-blox instalat intr-un contoar/ smart meter de apa.

NB-IoT permite o solutie cu cost foarte mic, cost mic de putere (baterii care vor rezista pana la 10 ani) si acoperire mare, inclusiv in zone cu acces dificil sau fara vizibilitate directa. Un avantaj major este folosirea spectrului licentiat pentru care comunicarea este mai sigura si de mai buna calitate, in special din cauza ca nu vor exista interferente.

Standardul NB-IoT va fi detaliat in cadrul documentatiei 3GPP, versiunea 13, planificat pentru sfarsitul lunii martie 2016.