Orange va finaliza in luna martie implementarea unei retele IoT in 17 orase din Franta

Orange Franta a anuntat ca pana la sfarsitul lunii martie va incheia prima faza de implementare a unei retele bazate pe tehnologia LoRa (Long Range) pentru Internet of Things (IoT), fiind vorba de 17 orase.

Orange a ales sa implementeze o retea LPWA (Low Power Wide Area) bazata pe tehnologie LoRa in septembrie 2015, dupa ce a testat mai multe variante de tehnologii. Obiectivul declarat este acoperirea intregii zone metropolitane a Frantei, cu scopul de a conecta senzori si sisteme pentru Orase Inteligente. Serviciile IoT vor fi disponibile atat clientilor business, cat si celor rezidentiali.

Tehnologia LoRa a fost dezvoltata de compania Semtech, ulterior fiind promovata de LoRa Alliance. Printre membrii fondatori se regasesc Actility (in care au investit deja Orange, KPN si Swisscom), Cisco, Bouygues Telecom si Proximus.

Retelele LoRa utilizeaza un protocol numit LoRaWAN si nu protocoale IP cum este cazul retelelor 3G/ 4G. Ele sunt retele deschise, practic orice companie avand capacitatea de a-si implementa propria retea.

Tehnologia LoRa a fost testata intr-un pilot in Grenoble cu implicarea a peste 30 de parteneri. Deoarece serviciile IoT au diferite cerinte de conectivitate (viteza, frecventa, securitate), strategia Orange este sa investeasca intr-o gama larga de solutii, astfel incat sa poata raspunde oricarei cerinte. Operatorul a lansat inca din noiembrie un kit pentru conectare la LoRa, care va permite companiilor implicate in IoT sa dezvolte produse si sa creeze servicii. Oferta sustine dezvoltarea unui ecosistem de parteneri, dar este inca limitata la pilotul din Grenoble si la cateva zone din Paris. Datele transmise vor fi prelucrate intr-o platforma dedicata a Orange (Datavenue).

In afara implementarii LoRa, Orange a confirmat si implicarea – impreuna cu Ericsson – in standardizarea pentru retele pentru IoT bazate pe conectivitate 2G si 4G, avand in plan sa fie operationale in 2017. Cele doua optiuni vizate sunt: EC-GSM (Enhanced Coverage GSM) si LTE-M.

IoT reprezinta un domeniu cheie in strategia Essentials 2020 a Orange, nivelul asteptat al veniturilor fiind de aproximativ 600 M Euro in 2018.